Tokrat objavljamo prispevek o najbolj natančni metodi ugotavljanja vsebnosti vlage v materialu – v našem primeru v podlagi (betonu), na kateri bomo izdelali epoksi tlak. Imenuje se CCM metoda ali kalcijevo karbidna metoda in je ob pravilni izvedbi edina zanesljiva metoda za omenjene meritve.

Izvaja se s pomočjo kemijske reakcije med kalcijevim karbidom in vodo. Produkta reakcije sta kalcijev hidroksid (je trden) in acetilen (plin). Vsaka molekula vode bo v reakciji povzročila nastanek točno določene količine plina. Iz tega razloga lahko na podlagi količine proizvedenega plina natančno določimo koliko molekul vode oz kakšna količina vode je v izmerjenem vzorcu. Količino produciranega plina acetilena izmerimo z manometrom, ki je sestavni del opreme za izvajanje CCM meritev.

Posoda, v katero damo vzorčni material je namreč oblikovana tako, da en gram vode ustvari natančno 1 bar pritiska. Manometer je pritrjen na pokrov posode in nam po približno desetih minutah reakcijskega časa pokaže rezultat na skali. Količina oz. gramatura vzorčnega materiala je natančno določena glede na skalo; odvisna je od predvidevane vlažnosti materiala. Pri izvedbi meritve je bistvenega pomena, da se opravi natančno in da se vzame vzorec iz celotne debeline podlage (v našem primeru se zavrta v AB ploščo ), da se upošteva morebitna ogrevalna telesa, ki bi lahko vplivala na rezultata (talno gretje) ipd.

Potek meritve:

  • odvzem materiala v celotni debelini podlage (vrtina v AB plošči) in zaprtje v plastično vrečko
  • vzorčni material v vrečki zdrobimo
  • presujemo material iz ene v drugo vrečko, da postane material bolj homogen
  • stehtamo vzorčni material do potrebne gramature
  • previdno presujemo stehtano količino materiala v merilno posodo, dodamo jeklene kroglice
  • posodo držimo postrani in previdno spustimo vanjo še stekleno kapsulo s kalcijevim karbidom
  • zapremo posodo in močno pretresamo, da jeklene krogle zdrobijo stekleno kapsulo in se kalcijev karbid pomeša med vzorčni material (približno 2 minuti)
  • počakamo 3 minute in ponovno 1 minuto pretresamo posodo
  • po desetih minutah odkar smo zaprli vsebino v posodo, na hitro pretresemo posodo (10 sekund) in odčitamo rezultat na skali manometra