Brušeni betonski tlaki

Brušeni betonski tlaki so primerni za zunanje prostore, saj so protidrsni, kar je v eksterierju bistvenega pomena. Izvedba poteka podobno kot pri poliranih betonskih tlakih, vendar s to razliko, da se v končnih fazah površine ne polira do popolnoma gladke površine. V zaključni fazi je pomembno, da opravimo globinsko impregnacijo oziroma kristalizacijo betona. To povzroči, da je tlak protiprašen in zmrzlinsko odporen.

Raba brušenih betonskih tlakov

Brušeni betonski tlaki so primerni na primer za zunanje površine zasebnih objektov, javnih objektov (šole, avtobusna postajališča…), trgovinskih centrov, reprezentativnih in turističnih objektov. Monoliten videz doprinese k estetskemu učinku, trpežnost samega betona ob pravilni (minimalni) negi pa zagotavlja dolgotrajnost brez obnavljanja.

Brušeni betoni – izvedba

Brušeni betonski tlaki se izvajajo na primerno izdelani armirano-betonski plošči, ki mora biti ustrezne debeline in strojno zaglajena v standardu za ravnine. Tako pripravljeno betonsko ploščo brusimo po fazah do željene globine (odvisno od tega, ali in koliko agregata želimo izpostaviti). Pri tem uporabljamo težke brusilne stroje z diamantnim orodjem znamke HTC. V zadnji fazi izdelamo še globinsko impregnacijo oziroma kristalizacijo betona. S tem zaščitimo  površino pred zmrzaljo in drugimi vplivi iz okolja.

brušeni betonski tlaki