prani beton

Prani betonNa zunanjih površinah je zelo priljubljen sistem prani beton. Gre za dekorativno različico betonskega tlaka, kjer s pranjem oz. odstranjevanjem plašča betona (cementnega mleka) v določeni meri izpostavimo agregat (kamenčki). Delo poteka po posebni metodi, ki zahteva usklajevanje betonaže in obdelave, saj se obdelava opravi neposredno po vgradnji betona.

Vgradnja pranega betona

Betonsko ploščo betoner vliva po fazah oziroma vnaprej določenih kvadraturah površine. Potem ko beton v določeni meri veže, se izdela površinska obdelava, s katero speremo gladko zaglajen beton in izpostavimo agregat (kamenčki). Pomembno je, da upoštevamo časovne omejitve pri izvedbi, da beton ne bi “že preveč vezal” in se ga ne bi dalo več oprati.

Prani beton – videz

Takšni betonski tlaki so zelo priljubljeni zaradi prijetnega vizualnega učinka, protidrsne lastnosti in relativno hitre ter ugodne izvedbe. Na izgled lahko vplivamo z dodajanjem različnih agregatov (različne velikosti, barve, strukture). Na koncu izvedemo še globinsko impregnacijo betonske površine, da jo zaščitimo pred vremenskimi vplivi (zmrzal ipd.).