Peskanje betona

Peskanje betonskih tlakov pred izvedbo samorazlivnega epoksi tlaka

Peskanje je ena izmed metod ostranjevanja plasti starih finalnih tlakov, nečistoč (umazanija, laki, olja, maščobe…) ali cementnega mleka na novo izdelanih armirano-betonskih ploščah. Stopnjo peskanja določimo glede na to ali gre zgolj za lažje odstranjevanje umazanije ali za globlje odstranjevanje plasti površine. Postopek ni pretirano zahteven, vendar je pri izvedbi potrebno biti pozoren na določene stvari. Še posebej kadar je potrebno izvesti globlje peskanje, je potrebna strokovnost, da je opeskana površina v ravnini in primerne strukture. To pomeni, da mora biti tako oprema kot izvajalec peskanja profesionalen. Dobro pripravljena podlaga je ključnega pomena za kvalitetno izvedbo industrijskih tlakov.

Peskanje betonskih tlakov – Termin

Optimalen časovni termin za peskanje betona je relativen; kadar gre za novo armirano-betonsko ploščo, ki jo želimo pripraviti za izvedbo končnega tlaka, je najprimerjenši čas med 24-72 ur po betonaži. Kadar imamo opravka s starimi oziroma že obstoječimi tlaki, je primeren kateri koli termin peskanja betona.

Peskanje betonskih tlakov – postopek

Gre za enega izmed najučinkovitejših načinov odstranjevanja umazanije, cementnega mleka ali tanjših plasti starih končnih tlakov. Stroj za peskanje s pomočjo stisnjenega zraka izstreljuje pesek oziroma druge vrste zrn (krogljic) ob površino. Le strokovno usposobljen izvajalec zna oceniti, katera stopnja peskanja, naklon itd je potreben glede na specifično situacijo.