poliran beton

polirani betoni v interierju

Polirani betoni kot dekorativni tlaki so si končno utrli pot v sodobne interierje tudi v slovenskem okolju. V tujini se z njimi srečamo v večini sodobno opremljenih in načrtovanih arhitekturnih okolij, saj imajo številne lastnosti, zaradi katerih prednjačijo pred večino ostalih talnih oblog.

POLIRANI BETONI – KVALITETA

Najbolj očitna prednost, po kateri se odlikujejo polirani betoni, je trpežnost, saj beton že kot material velja za izjemno trdnega in ob pravilni negi celo za večnega. Ob brušenju in poliranju odstranimo vrhnjo (šibko) plast betona, novo izpostavljeno plast pa impregniramo s posebnimi polirnimi sredstvi. Polirani betoni imajo tudi to prednost, da preprečujejo zadrževanje pršic in alergenov ter nastanek plesni. Nega takšnega tlaka je izjemno preprosta: vsakih nekaj let je priporočljivo obnoviti plast impregnacije, kar predstavlja minimalni strošek. Takšna tla zdržijo več desetletij v popolnoma identični funkcionalnosti in videzu. Začetna investicija se iz tega razloga izkaže za najugodnejšo rešitev tudi v ekonomskem pomenu.

POLIRANI BETONI – ESTETIKA

Pomembno je, da se v prostoru, kjer se zadržujemo, počutimo dobro in udobno. Polirani betonski tlaki ponujajo obilico vizuelnih možnosti, saj lahko pred vgraditvijo betona določimo tako barvo betonskega veziva, kot barvo in velikost/obliko granulata. Med brušenjem izpostavimo plasti do polnil (granuat oz. kamenčki) do željene globine, s čemer lahko ustvarimo videz “teraco”. V zadnji fazi izvedemo finalno poliranje do popolnega sijaja. Polirani betoni se pred uporabo zaščitijo z globinsko impregnacijo betona.

PRED VGRADNJO POLIRANEGA BETONSKEGA TLAKA

Pomembno je, da poznamo svoje želje in zahteve še pred izdelavo betonske površine tal (želje gleda končnega videza, možnost vključitve sistema talnega ogrevanja ipd.). Le-te je potrebno upoštevati ob izdelavi betonske plošče, šele kasneje pa nastopi brušenje po tehnologiji HTC Superfloor, kjer sprva odstranimo slabše vezano vrhnjo plast betona, v naslednjih fazah pa brusimo do globljih plasti, pri čemer je globina brušenja odvisna od tega, v kolikšni meri želimo izpostaviti granulat v betonski podlagi. V finalnih fazah dela betonsko površino spoliramo in impregniramo.

RAZBIJMO MIT: RAZLIKA MED TERACOM IN POLIRANIM BETONSKIM TLAKOM

Temeljna razlika je v tem, da se teraco izdeluje kot talna obloga na betonsko površino (običajno v debelini cca. 2 cm), pri poliranem betonskem tlaku pa se brusi in polira neposredno armirano-betonska podlaga, ki že predstavlja finalni tlak. Pri slednjem sistemu torej uporabimo osnovne vgrajene elemente (AB plošča) in ničesar ne dodajamo, temveč odvzamemo (obrusimo) vrhnji sloj betona. Z globino brušenja betona določimo stopnjo izpostavljenosti granulata (koliko kamenčkov se bo videlo), oziroma neizpostavljenost, če je želen enoten videz brez dekorativnih učinkov. Prednosti poliranega betonskega tlaka pred teracom so predvsem v obstojnosti, saj je debelina prvega neprimerljivo večja (približno 10x) od drugega. Zaradi tega teraco rad poči, sploh če je izveden na večjih površinah. Pri obeh sistemih imamo možnost izbire pri vrsti granulata (t.i. kamenčkov).