dekorativni epoksi tlaki


Pogosto se na nas obrnejo stranke z vprašanjem ali je možno v interierju izdelati epoksi tlak in kakšen je sistem vgradnje. Enostavnega odgovora na takšno vprašanje ni, saj obstaja nešteto vrst prostorov, njihovega načina rabe, pričakovanj in predstav naročnikov (in uporabnikov), poleg tega pa obstaja več rešitev oziroma sistemov dekorativnega epoksi tlaka. Vsak izmed sistemov obljublja drugačen izgled, kvaliteto ter ceno izvedbe, zahteva različne postopke pri vgradnji. Na kratko bomo skušali odgovoriti na prvotno zastavljeno vprašanje – ali epoksi tlak torej lahko funkcionira kot finalni tlak v interierju?

Dekorativni epoksi tlaki v interierju

Epoksi tlaki so primarno industrijski tlaki, šele v zadnjih letih smo lahko zasledili trend implementiranja tovrstnih materialov v zasebnih oziroma reprezentativnih prostorih. Iz tega razloga je razumljivo, da je eposki tlak kot tak namenjen industrijski rabi, ki pa je precej drugačna od kvalitativnih in predvsem estetskih pričakovanj v neindustrijskih ambientih. Zato je treba poudariti, da so lastnosti (in prednosti) epoksi tlaka v industrijski rabi predsvem te, da predstavlja (glede na izbran sistem) zaščitno preplastitev tal, ki je na primer lahko odporna proti razlitim kislinam, abrazijskim poškodbam, vožnji z viličarji ipd., je obstojna, omogoča lažje vzdrževanje in čiščenje ter predvsem omogoča hitro vgradnjo (pomemben vidik pri sanaciji proizvodnih obratov). Ko izbiramo tlak za interier pa imamo običajno drugačna pričakovanja in zahteve; takrat nas zanima predvsem obstojnost, odpornost proti praskam in estetski videz.

Dekorativni epoksi tlaki – sistemi

Pri izvedbi epoksidnih tlakov v interierju je potrebno izbrati sistem, ki bo zadostil zahtevam naročnikov. Epoksi je izjemno trd in mehansko odporen material, vendar se njegova gladka površina razi, v te brazde pa se sčasoma zatakne umazanija, zato dobi tlak neestetski videz. Funkcionalnost tlaka se s tem ne spremeni, izgubi pa se estetski učinek. Pri izboru sistema za površine, ki imajo visoke estetske zahteve moramo torej namesto “klasičnega” industrijskega sistema izbrati “dekoratvni” sistem, ki predvideva zaščitni zaključni premaz iz poliuretana (poliuretan je UV obstojen, zaščiti površino pred nastankom brazd in ohranja enakomeren lesk ali mat videz površine). Šele ob izboru (in izvedbi) kvalitetnega sistema, je možno izdelati dekorativen epoksi tlak, ki bo v veselje in ponos uporabnikom.DECO FLOOR

Skupna debelina sloja: cca 2,00 mm
Je dekorativen samorazlivni epoksidni tlak, ki je sestavljen iz prozornega dvokomponentnega nizkoviskoznega epoksidnega veziva in sintetičnega dekorativnega polnila.

SAMORAZLIVNI EPOKSI TLAK Z BARVNIMI LISTIČI

Skupna debelina sloja: 1,5-3,0 mm
Samorazlivni sistem, ki je primeren za preplastitev betonskih ali cementnih tlakov in je namenjen za prostore z normalno do srednje močno mehansko obremenitvijo: javne površine, garaže, parkirne hiše, skladišče, dvorane za motažo, mehanične delavnice ipd. Predstavlja ekonomično učinkovito rešitev in je hkrati dekorativen zaradi barvnih lističev, ki jih posujemo v zadnji fazi izvedbe.

KVARC KOLOR DEKORATIVNI EPOKSI TLAKI

Skupna debelina sloja: 3,0-4,0 mm
Epoksi tlak, ki daje bogate estetske učinke zaradi kombinacije z barvnim kremenčevim peskom (možnost niansiranja z različnimi barvami peskov). Možna je gladka in protidrsna izvedba, končni poliuretanski premaz pa zaščiti podlago pred vplivi UV žarkov. Tlak je primeren za velike mehanske obremenitve in ga lahko integriramo tako v poslovne in javne prostore, kot v industrijske objekte.
COMPACT FLOOR DEKORATIVNI EPOKSI TLAKI

Skupna debelina sloja: 2,00-3,00 mm
Je ekonomičen, visoko mehansko odporen dekorativni epoksi tlak, ki je obstojen in zelo trpežen. Sestoji iz dvokomponentne epoksi smole, ki je nizko viskozna in ima nizko stopnjo rumenja ter barvnega kremenovega polnila.