Dekorativni betonski tlaki

dekorativni betonski tlaki microtopping

Sodobni dekorativni betonski tlaki

Beton kot gradbeni material je izjemnega pomena pri izgradnji objektov. Vse bolj se uveljavlja tudi kot vidni material tako v modernih kot v tradicionalnih prostorih. Srečamo ga v reprezentativnih prostorih (galerije, show room, hoteli, prireditveni prostori), gostinskih prostorih, poslovnih prostorih, lokalih (frizerski salon, trgovina), na javnih površinah (knjižnica, železniška postaja…), zasebnih objektih, vinskih kleteh… Zaradi široke palete možnosti izvedb lahko najdemo rešitev za prav vsak interier. Dekorativni betonski tlaki namreč obstajajo v mnogih variantah, možnost izvedbe vsake izmed njih pa je odvisna od posameznega objekta. Dekorativni betonski tlaki se lahko izvajajo na obstoječo podlago, nekateri sistemi pa zahtevajo celotno pripravo podlage. Ločimo dva principa izvedbe dekorativnega betona:

  • kot brušenje in poliranje obstoječe AB plošče (princip odvzemanja)
  • kot nanašanje tanke plasti betona na obstoječo podlago (princip dodajanja)

V prvi princip uvrščamo poliran beton, kjer betonsko površino odbrusimo do željene globine oz. do željene izpostavljenosti granulata.

V drugi princip uvrščamo acid stain in microtopping tehnologiji, pri katerih na obstoječo podlago nanesemo tanjšo plast betona. Tehnologiji omogočata izvedbe v različnih barvnih odtenkih, “vzorcih” (zabrisanost in jedkanje), strukturah in izvedbo na vseh površinah (tudi vertikale – stene, pohištvo…).